Orzechy powszechnie znane są ze swoich doskonałych właściwości odżywczych. Tyczy się to nie tylko popularnych w Polsce orzechów włoskich i laskowych, ale również bardzo lubianych orzechów pekan. Dlaczego warto po nie sięgać? Jakich cennych substancji dostarczają?

Orzechy pekan cenione są od końca XV wieku. To właśnie wówczas na terenie Ameryki Północnej zaczęto powszechnie wykorzystywać je w celach kulinarnych. Do Europy trafiły za sprawą Alvara Nuneza Cabeza de Vaca, który był hiszpańskim podróżnikiem. To Hiszpanie sprawili, że orzechy pekan zaczęły być powszechnie uprawianie nie tylko w Europie, ale również Azji oraz Afryce. Dzisiaj uprawy spotkać można w Meksyku, Australii, Izraelu, Chile, Argentynie i RPA.

Jakie cenne właściwości zawierają orzechy pekan?

Orzechy pekan to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają one również błonnika. Warto sięgać po nie z uwagi na wysoką zawartość witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. Spora zawartość antyoksydantów to kolejna cenna właściwość orzechów pekan. Spośród wszystkich orzechów to właśnie orzechy pekan zawierają najwięcej polifenoli.

Orzechy pekan a poziom cholesterolu

Orzechy pekan zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. To właśnie dlatego poleca się je wszystkim, którzy mają problemy z sercem bądź po prostu chcą zatroszczyć się o jego kondycję. Regularne spożywanie orzechów pekan sprawia, że obniżeniu ulega ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają one również na poziom cholesterolu, wyraźnie go obniżając. Dostarczają dużych ilości witaminy B1, bez której nasze serce nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo.

Orzechy pekan a osteoporoza

Popularne pekany zawierają duże ilości cynku i miedzi. To właśnie z tego powodu powinny sięgać po nie kobiety, które chcą uchronić się przed osteoporozą. Dobrze byłoby, gdyby orzechy pekan na stałe weszły do menu wszystkich kobiet wchodzących w okres menopauzy.

Kiedy należy zrezygnować z orzechów pekan?

Pekany – podobnie jak inne orzechy – mogą prowadzić do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Dlatego osoby uczulone na orzechy powinny zrezygnować z orzechów pekan. W przypadku osób silnie uczulonych już niewielka ilość pekanów może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Orzechy pekan to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Korzystnie wpływają na nasz organizm, a do tego są niezwykle smaczne. Można traktować je jako przekąskę, dodawać do deserów czy sałatek. Dostępne są dzisiaj w praktycznie każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Food oraz autorstwa freepik - www.freepik.com